Είναι το όραμα απλά ένα σλόγκαν;

Το όραμα της εταιρίας πλέον υπάρχει σχεδόν σε κάθε εταιρική σελίδα. Θα σας φανεί ενδιαφέρον να ψάξετε μερικές εταιρίες και να διαβάσετε τα Οράματά τους. Αν αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά μην αμφιβάλετε για τον εαυτό σας. Έτσι είναι. Θα έλεγε κανείς ότι έχει γίνει μόδα να έχει κάθε εταιρία ένα Όραμα που θα ζήλευε και ο Steve Jobs. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς η πλειοψηφία να τα θεωρεί απλά ως σλόγκαν.

Πως πρέπει να μην είναι διατυπωμένο το όραμα

Το Όραμα περιγράφει συνοπτικά το που θα ήθελε η εταιρία να φτάσει σε βάθος χρόνου.
Πολύ συχνά όμως βλέπουμε διατυπώσεις εταιρικών οραμάτων που δεν είναι αποτελεσματικές. Ένα γνωστό τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της KFC με το όραμα της παλιά να διατυπώνεται ως «Να πουλάμε φαγητό σε γρήγορα και φιλικά στους καταναλωτές εστιατόρια, που απευθύνονται σε πελάτες που τους απασχολεί το κόστος, η υγιεινή διατροφή….» . Το όραμα αυτό πέραν του ότι προσπαθεί περισσότερο να πουλήσει, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα και τελικά δεν προσφέρει και καμία αξία στην εταιρία. Άλλες φορές το Όραμα είναι τόσο συντηρητικό που φτάνει στα όρια του αδιάφορου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό μιας εταιρίας που οι περισσότεροι την γνωρίζουμε για τα παγωτά της «Να εξελίσσουμε και να προβάλλουμε δυναμικά τη διατροφική μας κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο με αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση.». Τέτοια οράματα θα έλεγε κανείς ότι έχουν γραφτεί για να υπάρχουν. Δεν προσφέρουν κίνητρο και το ποιο σημαντικό, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, δεν αποτελούν πηγή έμπνευσης για περαιτέρω εξέλιξη.

Πως ένα όραμα μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδεών

Ένα από τα πολύ γνωστά παραδείγματα που μπορεί να μας δείξει πως μία δήλωση σκοπού, που είναι μέρος του ενός σωστά ορισμένου οράματος, είναι ικανή να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που σκέφτεται κανείς για το επάγγελμά του, είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο Simon Sinek. Στο παράδειγμα αυτό ένας καθηγητής μαθηματικών μας λέει ότι η αποστολή του είναι να βοηθάει τα παιδιά του λυκείου να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Φανταστείτε τώρα πως αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης και οι μέθοδοι διδασκαλίας για έναν καθηγητή μαθηματικών, πάλι, που πιστεύει ότι αποστολή του είναι να μάθει στους μαθητές του να χρησιμοποιούν και να επωφελούνται από τα μαθηματικά.

Με το όραμα στο κέντρο

Ένα σωστά διατυπωμένο όραμα σύμφωνα με τους Collins και Porras αποτελείται από περεταίρω μέρη. Αυτά είναι οι Βασικές αξίες, ο Βασικός σκοπός (συχνά τον συναντάμε και ως αποστολή), έναν στόχο χειροπιαστό και μία αποτύπωση του μέλλοντος όταν ο χειροπιαστός στόχος έχει επιτευχθεί. Τα δύο πρώτα στοιχεία βοηθούν στην αποτύπωση του χαρακτήρα και της αποστολής της εταιρίας, ενώ τα δύο τελευταία στοιχεία βοηθούν στην θέσπιση στόχων και μέτρων για την μελέτη της επίδοσης της εταιρίας.
Έχοντας ένα πραγματικό και σωστά διατυπωμένο όραμα αυτό που στην πραγματικότητα επιτυγχάνεται είναι η ευθυγράμμιση του συνολικού τρόπου σκέψης μέσα σε μία εταιρία ως προς την κατεύθυνση της, η δημιουργία κινήτρου και ώθησης στους εργαζομένους και προσφέρει βοήθεια στην επιλογή ανθρώπων που ταιριάζουν καλύτερα με τον χαρακτήρα της εταιρίας.

Για περισσότερα επικοινωνήστε μαζί μας…

Πίσω…